Cabinet Chirurgie Brasov, Medicina muncii Brasov - Dr. Comanescu OftalmologieCabinet Chirurgie Brasov, Medicina muncii Brasov - Dr. Comanescu Oftalmologie

 • Informatii medicale

  Ce este cataracta?

  Cataracta este o opacifiere a cristalinului natural al ochiului. Pe plan mondial cataracta este cauza cea mai răspîndită a scaderii vederii. Dezvoltarea cataractei la adult se datoreaza îmbătrînirii, expunerii la actiunea luminii solare, fumatului, subalimentaţiei, unor traumatisme oculare, unor boli de sistem, precum si unor medicaţii cum ar fi steroizii. Mai mult de jumătate dintre persoanele trecute de 65 de ani au cataractă intr-o forma variabila. Pacienții cu cataractă se plâng de obicei de imagini înceţosate, neclare.

  Simptomele cele mai frecvente ale cataractei sunt:

  • Vederea înceţosată;
  • Vedere redusă noaptea sau scăderea vederii la soare;
  • Schimbarea mai frecventă a dioptriilor;
  • Estomparea culorilor;
  • Sensibilitate mărită la lumină, apariţia unui halou în jurul luminilor;
  • Vedere dublă sau multiplă.

  Cristalinul este acea parte a ochiului care ajută la focalizarea luminii pe retină. Retina este un strat fotosensibil care îi transmite semnale vizuale creierului. Cristalnul este localizat imediat în spatele irisului, partea colorată a ochiului. Cristalinul îsi schimbă forma. Devine mai rotund când privim obiecte apropiate si mai aplatizat când privim obiecte aflate la distanţă. Cristalinul este format în cea mai mare parte din apă si proteine. El permite trecerea luminii si o focalizează pe retină. Câteodata aceste proteine opacifiază o mică parte a cristalinului. Aceasta este cataracta. Cu timpul opacifierea se extinde la întrega suprafaţă a cristalinului, îngreunând astfel si mai mult vederea.

  Care sunt diferitele tipuri de cataractă?

  • Cataracta datorită îmbătrâniri: majoritatea cataractelor sunt legate de îmbătrânire;
  • Cataracta congenitală: Unii copii se nasc cu cataractă sau o dezvoltă în primii ani de viaţă, de multe ori la ambii ochi. Aceste cataracte nu ar trebui afecteze vederea; Dacă totusi o afectează, trebuiesc operate;
  • Cataracta secundară;
  • Cataracta traumatică: Cataracta poate apare imediat după un traumatism. Ea se poate dezvolta însă si după câţiva ani;

  Tratamentul cataractei

  Iniţial, vederea afectată de cataractă poate fi îmbunătăţită printr-o nouă prescriere de ochelari sau o iluminare mai puternică. Totusi, când cataracta avansează, intervenţia chirurgicală este singura soluţie. Operaţia de cataractă devine necesară în momentul în care afectează activitatea zilnică a pacientului. Decizia pentru operaţie îi aparţine însă acestuia. Dacă pacientul are cataractă la ambii ochi, ei nu pot fi operaţi în același timp. Fiecare ochi va fi operat separat.
În zilele noastre, operaţia de cataractă este una dintre cele mai sigure si eficiente operaţii.
Cea mai bună cale de a trata cataracta este înlocuirea cristalinului natural opacifiat cu un cristalin artificial, nou, transparent. Acest nou implant va rămîne permanent clar si nu va necesita niciodată înlocuirea sa. De aceea alegerea cristalinului este foarte importantă pentru reusita operaţiei.
Cristalinul natural este închis într-o capsulă, un învelis care îl ţine în poziţie.
 Cea mai modernă tehnică chirurgicală folosită în prezent este facoemulsificarea denumită pe scurt “faco”. În chirurgia prin facoemulsificare chirurgul deschide partea frontala a capsulei si introduce o sonda în cristalinul opacifiat pe care îl sparge (emulsifică) si cu care aspiră toate particulele rezultate din această emulsificare. Această tehnică chirurgicală necesită o incizie de 2,2 – 2,8 mm, rezultând o vindecare mult mai rapidă. Odată procedura de înlăturare a cristalinului natural opacifiat terminată, se trece la înlocuirea lui cu un cristalin artificial, numit implant de cristalin sau IOL (intraocular lens). Cele mai avansate implanturi sunt cristalinele foldabile. Aceste cristaline sunt realizate dintr-un material flexibil care le permite fie răsucite (împăturite), putând fi astfel implantate prin acea mică incizie de care pomeneam mai sus.
Aceasta este interveneţia extracapsulară.

  Există cazuri, mai rare, când cristalinul natural este prea tare pentru a fi emulsificat cu ultrasunete (asta se întâmplă si dacă se întârzie foarte mult operaţia). În această situaţie, chirurgul este nevoit extragă cristalinul cu capsulă cu tot, efectuând o incizie mai mare.
Aceasta este operaţia de cataractă intracapsulară.

  După operația de catractă

  Unul din avantajelele tehnicii prin facoemulsificare este acela că, prin realizarea unei incizii mici, care nu necesită sutură si se vindecă mult mai repede, îi permite pacientului să plece acasă imediat după operaţie si să-si reia activităţile obisnuite în foarte scurt timp.
După operaţia de cataractă, majoritatea pacienţilor vor avea nevoie de ochelari pentru citit. Ochelarii pentru vederea la distanţă vor putea fi însă eliminaţi. În majoritatea cazurilor, vindecarea completă se produce după aproximativ doua săptămâni de la operaţie, moment în care se poate face si prescrierea noilor ochelari.

  Câte feluri de cristaline artificiale folosim pentru operația de cataractă?

  • Cristalinul rigid (nefoldabil). Are avantajul unui preţ mai mic, dar necesită o incizie mai mare, de 5 – 6 mm, cu sutură (coasere), rezultând implicit o vindecare mai îndelungată. Se folosesc mai rar, doar la cererea expresă a pacientului. Necesită ochelari pentru citit după operaţie.
  • Cristalinul monofocal din acrilat (Acrysof®). Acrilatul este un material foarte bun, cu o bună compatibilitate biologică, cu filtru pentru radiaţiile invizibile ultraviolete (UV) si pentru radiaţiile albastre din spectrul vizibil. Necesită ochelari pentru citit după operaţie.
  • Cristalinul asferic natural din acrilat (Acrysof® IQ). Oferă o vedere postoperatorie mai bună si un contrast mai bun datorită reducerii aberaţiilor sferice. Fiind mai subţire decât cristalinele celelalte, necesită o incizie si mai mică (1,8 – 2 mm). Necesită ochelari pentru citit după operaţie.
  • Cristalinul multifocal (Acrysof® ReSTOR®). Este unul dintre cele mai noi si revoluţionare cristaline artificiale care permite pacienţilor operaţi de cataractă să vadă clar la orice distanţă fără ochelari. Este însă si cel mai scump.

  Cum decurge o operaţie de cataractă?

  Ochiul trebuie examinat cu multă atenţie înaintea operaţiei. Cu ajutorul unor echipamente speciale se măsoară ochiul si se determină puterea cristalinului artificial care trebuie implantat (biometrie). 
În ziua operaţiei, pacientul trebuie să se prezinte cu o jumătate de oră înainte.
 În timpul operaţiei, care nu durează în mod normal mai mult de 15 – 20 minute, pacientul este treaz. De obicei se folosește anestezia locală care elimină orice senzaţie neplăcută și care împiedică miscarea ochiului în timpul operaţiei. Folosind echipamente speciale ultramoderne (microscop operator, aparate cu ultrasunete), se înlocuieste cristalinul natural bolnav cu un cristalin artificial. Laserele nu sunt folosite în timpul acestor proceduri.